Важлива інформація!
          З 01.01.2022 змінено порядок організації харчування дітей в ЗДО.
          Для ознайомлення з Постановою КМУ 305 надаємо посилання https://mon.gov.ua/ua/osvita/doshkilna-osvita/novi-normi-ta-poryadok-organizaciyi-harchuvannya-ditej-v-zakladah-doshkilnoyi-osviti
          На сайті Міністерства охорони здоров'я ви зможете знайти інформацію щодо здорового харчування дітей віком від 1-го до 6-ти (7) років
https://moz.gov.ua/dokumenti_
          Наказ та рекомендоване меню
https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-05112021--2441-pro-zatverdzhennja-rekomendovanogo-primirnogo-chotiritizhnevogo-sezonnogo-menju-rekomendovanogo-dlja-organizacii-trirazovogo-harchuvannja-ditej-vikom-vid-1-do-67-rokiv-v-zakladah-osviti
          Технологічні карти
https://moz.gov.ua/uploads/6/34104-tehnologicna_dokumentacia_na_stravi_ta_virobi_dla_organizacii_harcuvanna_ditej_vikom_vid_1_do_6_7_rokiv_1_tizden_rekomendovanogo_menu.pdf


Харчування дошкільнят

Харчування дітей дошкільного віку має відповідати основним вимогам раціонального харчування; його хімічний склад, калорійність, обсяг раціону й режим повинні повністю відповідати віковим потребам організму дошкільника. Діти повинні одержувати харчування 4 рази на добу з інтервалами між окремими прийомами їжі не більше 4 год.

• На сніданок варто давати каші, овочеві пюре або інші щільні страви, а також гарячі напої - чай з молоком, кава, какао.

• Обід повинен містити першу рідку страву, другу переважно м'ясну або рибну й третю солодку страву.

• На вечерю краще готовити молочно-овочеву їжу при обмеженій кількості рідини. Важливо, щоб обсяг їжі строго відповідав віку дитини. їжа має не тільки задовольняти потреби зростаючого організму й викликати почуття насичення, але й відповідати віковій ємності шлунка.

• Якщо занадто малі порції не викликають почуття насичення, то надлишковий їхній обсяг може послужити причиною порушення нормальної функції травних органів, сприяти зміні апетиту, а в деяких дітей навіть викликати негативне відношення до їжі.

Збалансованість харчування

Дитина постійно витрачає енергію. Добова витрата енергії дитини 1-3 років становить 1540 ккал, у віці 4-б років - 1970 ккал, 7-річних дітей - до 2000 ккал.

Витрати залежать від віку дитини, виду діяльності, кліматично-гео графічної зони проживання, навіть від пір року. Основним джерелом надходження енергії є їжа. Одержуване дитиною харчування повинне не тільки покривати енерговитрати, але й забезпечувати процеси росту й розвитку, які безупинно протікають.

Повноцінне збалансоване харчування передбачає вміст у раціоні всіх основних речовин: білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, води - в оптимальних співвідношеннях.

До основних джерел білка тваринного походження відносяться такі продукти, як молоко, сир, м'ясо, риба, яйця. Рослинний білок міститься в борошні, крупах, овочах.

Найкраще засвоюються організмом молочні жири, які містяться у вершковому маслі, вершках, сметані. Високу цінність має рослинне масло (соняшникове, кукурудзяне, бавовняне). Гірше засвоюються свинячий, баранячий, яловичий жири, тому їх не рекомендується використовувати в харчуванні дітей дошкільного віку. Варто уникати надлишкового споживання жирів, тому що це може призвести до ожиріння.

Вуглеводи містяться в продуктах рослинного походження - крупах, картоплі, овочах, фруктах. Багаті на вуглеводи цукор, хліб, мед, цукерки. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється на жир і нерідко є однією з причин ожиріння, сприяє розвитку карієсу зубів.

До основних мінеральних речовин, необхідних дітям, відносяться кальцій, фосфор, магній, залізо, калій, натрій. На солі кальцію багаті молоко, молочні продукти, сир. Велика кількість фосфору міститься в м'ясі, рибі, крупах.

Вода - необхідна складова раціону. Вона надходить в організм із продуктами (особливо багато її у свіжих фруктах і овочах), а також у вільному стані (чай, компот, суп). Кількість рідини, що потрапляє в організм дитини за добу, має бути в межах 1,5-2 л.

Вітаміни

Для нормальної життєдіяльності організму необхідно, щоб до раціону харчування дитини входили вітаміни. Значення їх неоціненне, вони регулюють процеси обміну речовин, відіграють велику роль у підвищенні опірності дитячого організму, тісно пов'язані із процесами росту й розвитку, входять до складу ферментів, беруть участь у процесах кровотворення.

Вітамін А у великій кількості міститься у вершковому маслі, яєчному жовтку, печінці. У деяких рослинних продуктах: моркві, салаті, помідорах, зеленому горошку, абрикосах, апельсинах - міститься каротин - провітамін А, що перетворюється в організмі на вітамін А.

Вітамін Р міститься в яєчному жовтку, печінці, ікрі риб, у невеликій кількості - у молоці й вершковому маслі.

Вітамін К міститься в основному в помідорах, у зелених частинах рос-лин, шпинаті, капусті.

Вітамін С, або аскорбінова кислота, міститься в багатьох овочах і фруктах. Найбільше його в плодах шипшини, чорноплідної горобини, обліпихи, аґрусу, цитрусових, капусті, картоплі.

Вітаміни групи В містяться в пекарських дріжджах, гречаній і вівсяній крупах, житньому хлібі, молоці, м'ясі, печінці, яєчному жовтку.

Вітамін Е міститься в зернах кукурудзи, моркві, капусті, зеленому горосі, яйцях, м'ясних і рибних продуктах, вершковому й оливковому маслі.

При повноцінному й різноманітному харчуванні, що включає овочі й фрукти, організм одержує необхідну кількість вітамінів. Навесні в їжу дитини обов'язково варто додатково вводити вітамін С.

Організація й режим харчування

Дуже великого значення набувають умови, у яких організується харчування дітей.

У кімнаті необхідно створити спокійну обстановку. Ніщо не повинне відволікати увагу дітей під час їжі: виключається музика, голосні розмови, покарання.

Харчування варто організувати так, щоб у дітей виникло позитивне відношення до процесу. Важливе значення має сервіровка столу, зовнішній вигляд страв, їхні смакові якості.

їжу варто подавати теплою, щоб діти не обпікались, температура пер-шої й другої страв - 50-60°, третя страва має бути кімнатної темпера-тури.

Не менш важливе точне дотримання часу кожного прийому їжі. Чіткий режим харчування виробляє в дитини рефлекс на час, тобто до вста¬новленого часу в шлунку починає виділятися травний сік. Припустимі відхилення в часі прийомів їжі не повинні перевищувати 15 хв.

Між прийомами їжі дітей не слід підгодовувати. Вечеря має бути не пізніше ніж за 2 години до сну.

Об'єм їжі повинен задовольняти потреби зростаючого організму, ви-кликати почуття насичення й відповідати віковій ємності шлунка. Не слід насильно годувати дитину або відволікати її підчас прийому їжі.

Тривалість окремих прийомів їжі в режимі дня дошкільного закладу чітко регламентується:

• для сніданку й вечері в середньому досить 20 хвилин,

• для обіду - 25-30 хвилин.

Дитина має навчитися їсти повільно, ретельно пережовуючи їжу для швидшого перетравлення її в шлунку.

Організовуючи харчування дитини в домашніх умовах, батьки повинні знати й дотримуватися режиму харчування, прийнятого у дитячому садку. Важливо правильно організувати харчування, внести більшу розмаїтість у раціон дитини, використовувати продукти, найбільш корисні в дитячому віці.

Правильне харчування - це не дієта і не строгість до організму дитини. Це та норма, опанувавши яку, дитина буде здорова, і скаже вам за це спасибі!

Правильне харчування для дітей дошкільного віку - це джерело енергії і ліки від багатьох хвороб. Якщо ви дійсно хочете, щоб ваша дитина мав міцне здоров'я, був красивим, фізично і духовно активним, гармонійно розвиненим, і з хорошим імунітетом, то правильне харчування має бути основою в його житті. Правильно організоване харчування дітей дошкільного віку - це одна з головних завдань дитячого саду і батьків.

Пам'ятка для батьків

• Дитину потрібно годувати в строго встановлений час - за режимом, спокійно, терпляче, даючи можливість добре пережовувати їжу.

• У жодному разі не можна годувати дитину насильно.

• Не застосовувати заохочень за з'їдене, погроз і покарань за нез'їдене.

• Під час їжі не можна відволікати дитину ні читанням, ні грою.

• Потрібно заохочувати бажання дитини їсти самостійно.

• Дитину потрібно прилучати до участі в сервіровці й прибиранні столу.

• Привчайте дитину:

• дотримуватися правил особистої гігієни;

• розрізняти свіжі й несвіжі продукти;

• з обережністю поводитися з незнайомими продуктами.

• При організації харчування дитини важливо пам'ятати, що не всі продукти корисні дітям. Дуже шкідливі напої: кола, солодка газована вода, а також картопляні чіпси, сосиски й дешева ковбаса, маргарин. Уживання цих продуктів несе загрозу для шлунка дитини.

• Їжа в дитячому садку готується до кожного прийому. Удома ж страви часто готуються на кілька днів. У цьому випадку їжу потрібно тримати в холодильнику, а перед використанням прокип'ятити.

• Молочні продукти потрібно використати строго відповідно до дати, зазначеної на впакуванні. Не слід купувати ковбасу, сир, сметану більш ніж на 2 дні. Перш ніж дати що-небудь дитині, батьки повинні самі спробувати продукт.

Правила поведінки за столом

Обов'язково привчайте дитину дотримуватися певних правил:

• перед їжею ретельно мити руки;

• їсти тільки за столом;

• сидіти прямо, не розгойдуючись;

• руки варто тримати якнайближче до тулуба;

• на стіл можна покласти тільки зап'ястя, а не лікті;

• сидячи за столом, не нахилятися низько над тарілкою, лише злегка нахиляти голову;

• жувати їжу із закритим ротом;

• за столом не можна розмовляти голосно або з повним ротом;

• під час їжі не потрібно поспішати, але й не сидіти довго за одною стравою;

• правильно користуватися ложкою, виделкою, ножем;

• якщо ложка або виделка впала на підлогу, не піднімати, а попросити іншу;

• з'їдати все, що лежить на тарілці; залишати їжу некрасиво;

• набирати сіль спеціальною ложечкою або на кінчик ножа;

• насипати цукор у чай або інший напій спеціальною ложечкою;

• не забувати користуватися серветками;

• встаючи із-за столу, перевірити своє місце, чи досить воно чисте, при необхідності самостійно прибрати його;

• закінчивши їсти, подякувати тим, хто її приготував, сервірував стіл.

Міцні зуби - запорука здоров'я

Ріст, розвиток і стан здоров'я дитини тісно пов'язані з формуванням і функцією зубо-щелепної системи. Коли всі зуби здорові й правильно розташовані, дитина спокійно відкушує передніми зубами будь-яку їжу й пережовує її бічними жувальними зубами. Здорові зуби подрібнюють їжу ретельно, вона просочується слиною, що спричиняє гарне засвоєння поживних речовин, підвищення апетиту.

Якщо в дитини зуби зруйновані, слизова оболонка нездорова або в дитини неправильний прикус, дитина важко відкушує їжу, погано її пережовує. При цьому в шлунок надходить груба, недостатньо подрібнена, погано просочена слиною й дуже забруднена мікробами зі зруйнованих зубів їжа. Вона може стати причиною запалення слизової оболонки шлунка й інших захворювань.

Дуже важливо, щоб зуби в дитини залишалися як можна довше здоровими. Для цього:

• дитину вчать полоскати рот після кожного прийому їжі;

• щодня чистити зуби вранці й увечері (при цьому дитина повинна запам'ятати, що зуби чистять і спереду, і з боків, зсередини, і по жу-вальній поверхні, знизу й зверху, а не тільки уздовж зубних рядів);

• вживати достатню кількість твердої їжі (яблука, груші, моркву, капусту й ін.);

• знижувати кількість уживаних вуглеводів, тому що надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу зубів.

Апетит

Апетит - це складний рефлекторний акт, у регуляції якого беруть участь нервова й ендокринна системи, обмінні процеси, що протікають у клітинах організму.

Апетит залежить від ряду чинників:

• від того, що дитина їла напередодні;

• від індивідуальних особливостей засвоєння їжі;

• емоційного стану.

Причиною тимчасового зниження апетиту можуть бути перезбудження або перевтома дитини, мала рухливість на прогулянці, а нерідко - початок захворювання.

Причинами поганого апетиту можуть бути й наявність різних хронічних захворювань, підвищена збудливість, недостатня діяльність слинних залоз, глисти, збільшені мигдалини.

Поганий апетит і навіть розлад травлення може спостерігатися в ди¬тини в період адаптації до нового режиму харчування. Його тривалість тим довша, чим різкіше відрізняється харчування в дошкільному закладі від домашнього. Труднощі можуть виникнути, якщо в однієї дитини виражена звичка споживати одноманітну їжу, в іншої - є тільки улюблені страви, а деякі не привчені їсти самостійно.

Коли дитина приходить в дошкільний заклад, дуже важливо, щоб у неї було виховане правильне відношення до їжі.

Шість принципів харчування

Так само, як і рухова активність, загартувальні процедури, харчування дитини - невід'ємний чинник міцного здоров'я. Харчування дитини націлене на те, щоб у дитини збільшилась маса тіла, але не за рахунок жирових відкладень, а росту і розвитку м'язових тканин. Щоб досягти бажаного ефекту, годувати дитину треба з урахуванням кількох принципів.
Перший - різноманітність харчування. Щоб дитина отримувала необхідні для життя й розвитку речовини, городину та садовину, хлібобулочні та круп'яні вироби, білки тваринного походження. Основу раціону мають становити продукти з цілого зерна (мюслі, вівсяні пластівці, гречка, хлібобулочні вироби з цільного зерна тощо). Друге за важливістю місце посідають овочі та фрукти. На третьому місці - молочні продукти та носії білка. Вершиною цієї своєрідної піраміди є жири, цукор, кондвироби.
Другий принцип - натуральність харчування. Практична реалізація його полягає в тому, що до раціону дитини вводять максимум свіжих продуктів у сирому вигляді або після мінімальної термічної обробки. Тут ми пропонуємо:

• пити натуральне непастеризоване молоко, самим робити з нього морозиво, йогурти, сир;

• готувати м'ясні страви лише з натурального (не консервованого м'яса). Мінімізувати в раціоні дитини ковбасні вироби;

• не споживати консервованих продуктів;

• не споживати білого комерційного хліба;

• обмежити використання в їжу здоби;

• під час приготування страв використовувати тільки нерафіновані олії;

• остерігатися вживання сирих яєць, оскільки білок сприяє розвиткові біотипової недостатності, а вживання комерційних яєць може спричинитися до захворювання на сальмонельоз;

• надавати перевагу вживанню свіжих фруктів та ягід перед комерційними соками та напоями.
Третій принцип - стимуляція апетиту. Тут можна порадити: 
зменшити у стравах вміст жиру, оскільки жир пригнічує секрецію шлункового соку;· не давати дитині пити під час їжі, бо зайва рідина розбавляє шлунковий сік, через що їжа довше затримується в шлунку;· між основними прийомами їжі дозволяти дитині вживати тільки свіжі овочі та фрукти, натуральні свіжі соки, компоти. Це стимулює шлункову секрецію, підвищує апетит;· по змозі годувати дитину на свіжому повітрі. Чудовим стимулом апетиту є обід на березі річки, в лісі біля вогнища.

Четвертий принцип - психофізичне задоволення від їжі (десерт). На десерт можна порекомендувати коктейлі на основі сухого молока, яєчного порошку з додаванням цукру, свіжих фруктів, горіхів, порошку какао. Кондитерські вироби з чистим шоколадом не можна використовувати на десерт. Шоколад містить щавлеву кислоту, що перешкоджає всмоктуванню мінеральних речовин. Окрім того, шоколад має сильні алергенні властивості. Дітям рекомендують тільки молочний шоколад, можна з горіховими наповнювачами.
П'ятий принцип - регулювання роботи кишківника. Для цього необхідно включати в раціон страви з харчовими волокнами (овочі, фрукти, цільне зерно) та кисло­молочні продукти.
Шостий принцип - корекція ваги. В раціоні різко знижують вміст жирів, простих вуглеводів (цукор, кондвироби), всі види виробів з тіста (булки, макарони), а також картоплі, круп (окрім вівсяної та гречки) й дуже солодких продуктів.

А підсумок усього цього дуже простий - здоров'я дитини і ґрунтується на натуральній грубій їжі, а не на екзотичних продуктах і стравах.

Що робити, якщо дитина не хоче їсти?

1. Якщо батьків турбує знижений апетит їхньої дитини, то діагностичний пошук слід почати з кабінету педіатра. Він з'ясує особливості режиму харчування, оцінить загальний стан дитини, тонус, активність, відповідність зросту і ваги віком, зможе запідозрити хронічні захворювання, інтоксикації ...

2. Якщо дитина не хоче - нехай не їсть. НЕ ТРЕБА запихати. Дитина повинна вчитися сама визначати свої потреби. У кожної людини є інстинкт самозбереження. Прийде час - буде їсти і хліб. Не варто примушувати їсти дитину, але, намагайтесь не допускати частих перекусів між основними прийомами їжі. Прослідкуйте кількість перекусів вдень - можливо варто їх зменшити чи взагалі не давати, скажімо, за годину до їжі.

3. Намагайтесь стежити за тим що любить малюк. Іноді цим можна маскувати страви.

4. Не використовуйте метод відволікання - мама співає, а бабуся в цей час вливає їжу. Що ж виходить? Їжа перестає бути подразником, що викликає диференційоване виділення травних соків. Головним подразником стає відволікання. Запитуйте у дитини завжди - ЧИ ХОЧЕ ВОНА.

5. Не треба обіцяти дитині нагороду за з'їдене, так як це шкідливо позначається на її характері. Дитина може почати користуватися таким ставленням батьків для того, щоб виконувалися всі її забаганки.

6. Намагайтеся гуляти частіше на свіжому повітрі. Це залог того, що дитина з'їсть більше.

7. Намагайтесь дотримуватися режиму прийому їжі. Режим - коли їсти і режим - в якій черговості. Інколи можна заманити десертом на основну страву.

8. Інколи буває так, що дитина не хоче пробувати нове блюдо. Якщо таке трапляється, запропонуйте шматочок і попередьте, що якщо не сподобається - можна «повернути назад» на серветку і викинути. Або запропонуйте приготувати нове блюдо разом.

9. Не просіть (не благайте) дитину: «Ну поїж!». Якщо дитина не хоче, перепитайте чи впевнена вона і просто заберіть тарілку.

ЗДО № 144
Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати